Daca este Marti, este Pizza.

 

Luca, baiatul meu cel mare, merge de la varsta de 8 luni la inot. Dupa aceasta activitate are nevoie de o masa satioasa. Acum are 5 ani iar inotul este o activitate care ii face mare placere, insa si mai mare placere ii face masa de dupa 😊

Am incercat diverse retete de pizza si am observat ca Luca este curios sa incerce gusturi noi. Asa ca mi-am spus sa explorez aceasta curiozitate a lui. Luca este genul de copil de care te rogi cu cerul si pamantul sa manance. Este sarbatoare la noi in casa cand isi termina supa. A avut lipsa de fier acuta (anemie feripriva) la varsta de 1 an si de atunci ne straduim sa ii oferim mancare cat mai sanatoasa, facuta in casa. Asa ca am invatat si descoperit impreuna cu el gusturi si retete noi.

Reteta de mai jos poate imbraca diverse forme si puteti combina ingredientele cum doriti, atat timp cat folositi ingrediente de calitate. Luca a inceput sa manance acest fel de mancare de la varsta de 2 ani jumatate. Si de atunci, o recomand cu incredere.

Pizza à la Luca

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 500 g faina, plus inca o mana pentru intins blatul
  • 1 lingurita de sare (eu folosesc sare de Himalaya)
  • o lingura de chia
  • o lingura de cereale integrale
  • o lingura ulei de buna calitate (de masline, bio)
  • un ou organic, de preferat de tara sau bio
  • 300 ml de apa calduta
  • 10 g de drojdie proaspata
  • o lingurita zahar brun

Pentru sos:

  • 200 ml sos de rosii (noi il facem in casa, de toamna si ne ajunge pana apar rosiile noi)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de ulei de masline sau de unt
  • rosii uscate 20 g ( nu este obligatoriu)
  • Optional, busuioc proaspat

Pentru topping:

  • emmentaler
  • mozzarela
  • parmenzan (de data aceasta, am folosit tofu)
  • 20 g spanac
  • 20 g porumb

Etapele sunt urmatoarele:

Pasul 1.

Se amesteca apa cu drojdia si zaharul si se lasa aproximativ 7 minute.

Faina se cerne printr-o sita fina, dupa care se amesteca cu chia si cereale. Cand drojdia incepe sa creasca se amesteca si se framanta cu faina. Se adauga oul si sarea.

 

 

Pasul 2.

Se framanta 5-10 min pana capata forma si textura.

Pasul 3.

Coca formata se lasa la dospit timp de 40-50 min pana ce isi dubleaza volumul. Se acopera cu un prosop umed langa o sursa de caldura.

Sosul

Se sparg cateii de usturoi, se calesc in uleiul de masline, dupa care se adauga sosul de rosii si rosiile uscate. Se da in fiert, dupa care se lasa focul la mic timp de 20 min., pana sosul incepe sa se ingroase.

 

Pasul 4

Dupa ce volumul s-a dublat, se intinde blatul (daca doriti un blat subtire, se inteapa blatul cu o furculita pe toata suprafata; daca va place un blat uscat, se inteapa blatul si se da la cuptor timp de 5-6 minute fara toping; daca doriti un blat pufos, lasati blatul putin mai gros, approx 0.5 cm) dupa care, cu o lingura se distribuie uniform sosul.

 

Combinatiile de topping-uri pot fi limitate doar de imaginatia si gusturile fiecaruia.

 

Ordinea ingredientelor este urmatoarea:

  • Spanac,
  • mozzarela,
  • poromb,
  • cascaval,
  • parmezan

 

Totul se da la cuptor ( cuptorul preincalzit la 250 de grade) timp de 8-12 min (depinde de cuptorul fiecaruia)

Am folosit faina 000 bio. Daca doriti sa folositi un alt tip de faina, gen 650 sau faina integrala, va sfatuiesc sa o combinati in diverse cantitati cu faina 000. Am experimentat si cu faina 650 dar blatul a fost unul dens iar gustul a avut de suferit.

Chia este un super aliment bogat in fier. Este minunat pentru copii – nu este insa recomandat a se combina cu lapte sau iaurt.

Spanacul contine vitamina B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, acid folic, are usor efect laxativ si imi place in aceasta combinatie pentru ca Luca il manca fara sa protesteze.

Pofta mare! Sa imi spuneti cum v-a iesit!